Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 15 kwietnia 2014

Obiad w 20 minut - meksykańskie danie jednogarnkowe

Kochani!

Znacie to? Wpadacie do domu z pracy, padacie na twarz, ale jeszcze musicie ugotować obiad. Nie macie ani pomysłu, ani chęci by stać przy garach całe popołudnie. Danie, które przygotujecie ma być więc szybkie, smaczne i najlepiej, żebyście nie musiały zmywać 30 brudnych naczyń itp.

Ja to znam :) Dlatego uwielbiam proste jednogarnkowe przepisy, które cieszą podniebienie, oczy i można je przygotować w 20 minut :) I to w jednym garnku!

Dziś chciałabym Wam przedstawić danie, które jest moim wyjściem awaryjnym w kryzysowych sytuacjach.

To prosty przepis inspirowany kuchnią meksykańską.

Co będzie nam potrzebne? (Porcja na 4 osoby)
2 średnie cebule
30 dag mięsa mielonego ( jeśli chcecie aby danie było lżejsze i zdrowsze zastąpcie je kurczakiem)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
sól, pieprz, słodka papryka
suszona pietruszka (opcjonalnie)


Co robimy?
Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być drobna) i lekko dusimy na patelni.


Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy. W trakcie smażenia rozdrabniamy je drewnianą łopatką.


Gdy mięso się podsmaży dodajemy fasolę i kukurydzę. Dolewamy troszkę wody, aby konsystencja była lekko płynna (ale gęstsza niż zupa).


Po kilku minutach dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy.


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Ja dodaje również suszoną pietruszkę, ale nie jest to konieczne. Według mnie ładniej się prezentuje, a poza tym lubię pietruszkę :)



Gotujemy jeszcze kilka minut i GOTOWE!


Przygotowanie dania zajmuje dosłownie 20 minut! Szybko i pysznie :) Idealna propozycja dla zabieganych, którzy mają dość życia na kanapkach :D

Pozdrawiam
Katiuszka<3