Kochani!
Znacie to? Wpadacie do domu z pracy, padacie na twarz, ale jeszcze musicie ugotować obiad. Nie macie ani pomysłu, ani chęci by stać przy garach całe popołudnie. Danie, które przygotujecie ma być więc szybkie, smaczne i najlepiej, żebyście nie musiały zmywać 30 brudnych naczyń itp.
Ja to znam :) Dlatego uwielbiam proste jednogarnkowe przepisy, które cieszą podniebienie, oczy i można je przygotować w 20 minut :) I to w jednym garnku!
Dziś chciałabym Wam przedstawić danie, które jest moim wyjściem awaryjnym w kryzysowych sytuacjach.
To prosty przepis inspirowany kuchnią meksykańską.
Co będzie nam potrzebne? (Porcja na 4 osoby)
2 średnie cebule
30 dag mięsa mielonego ( jeśli chcecie aby danie było lżejsze i zdrowsze zastąpcie je kurczakiem)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
sól, pieprz, słodka papryka
suszona pietruszka (opcjonalnie)
Co robimy?
Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być drobna) i lekko dusimy na patelni.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy. W trakcie smażenia rozdrabniamy je drewnianą łopatką.
Gdy mięso się podsmaży dodajemy fasolę i kukurydzę. Dolewamy troszkę wody, aby konsystencja była lekko płynna (ale gęstsza niż zupa).
Po kilku minutach dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Ja dodaje również suszoną pietruszkę, ale nie jest to konieczne. Według mnie ładniej się prezentuje, a poza tym lubię pietruszkę :)
Gotujemy jeszcze kilka minut i GOTOWE!
Przygotowanie dania zajmuje dosłownie 20 minut! Szybko i pysznie :) Idealna propozycja dla zabieganych, którzy mają dość życia na kanapkach :D
Pozdrawiam
Katiuszka<3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz