Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 31 lipca 2014

Danie na szybko. Jak zrobić leczo?

Lato kocham z wielu powodów. Jednym z nich na pewno jest fakt, że możemy cieszyć się bogactwem świeżych warzyw i owoców. Uwielbiam jeść je na surowo (w największych ilościach pochłaniam zieloną paprykę), ale czasem upichcę też coś w garnuszku :) Szybkim i niezwykle prostym daniem jest na pewno leczo. I gdy nie mam pomysłu na obiad, to właśnie ono ląduje na talerzu.
Moja wersja na pewno odbiega od tej tradycyjnej - węgierskiej. Ale jest smaczna i robi się ją błyskawicznie :) A to argumenty nie do przebicia :)



Co na potrzeba?
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 duża cebula
1 pętko kiełbasy (moja nazywała się mazurska, ale możecie użyć jakiejkolwiek lub wybrać wersję wegetariańską :)
1 puszka pomidorów w puszce
3 łyżki keczupu
sól i pieprz do smaku


Najważniejsza jest kolejność składników, które wrzucamy do garnka. Jeśli zrobimy to dobrze, warzywa nie rozlecą się i zjemy chrupkie leczo, a nie zupę :)

Najpierw na oliwie podduszamy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę i podsmażamy. Następnie papryka. Po dwóch minutach wrzućcie pomidory w puszce i keczup. Po minucie dorzućcie cukinię. ?Na koniec doprawcie do smaku i GOTOWE :)

Gotowanie trwa 10 minut :) A kolacja - wzór :)







Smacznego !
Pozdrawiam
Katiuszka<3